Residentie Orkest in Concertgebouw

Bomsori Kim soleert in Tsjaikovski

Datum
zaterdag 11 november
Locatie
Concertgebouw, Amsterdam
Kaarten
Vanaf € 19,-
Musici
Dirigent: Michal Nesterowicz
Viool: Bomsori Kim
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

In dit programma hoort u twee Russische meesterwerken die onder gecompliceerde omstandigheden tot stand kwamen. Prokofjev had tijdens het componeren van zijn Vijfde symfonie te maken met de dwingende wensen van het regime. Tsjaikovski worstelde met een persoonlijke crisis tijdens het componeren van zijn Vioolconcert. De geliefde violiste Bomsori Kim soleert, het Residentie Orkest Den Haag begeleidt haar.

De Zuid-Koreaanse Bomsori Kim soleert in Tsjaikovski’s Vioolconcert, een van de geliefdste en ontroerendste concerten uit het ijzeren repertoire voor violisten. Terwijl Tsjaikovski in 1878 aan het bekomen was van de zenuwcrisis die zijn huwelijk teweeg had gebracht, schreef hij zijn Vioolconcert. Hij had het werk binnen een maand af. ‘Het leven is kort’, schrijft hij in een brief. ‘Hij die wijs is, geniet ervan in plaats van te jeremiëren of te lijden onder onbevredigde zelfzucht en onstilbaar verlangen.’

Toen in 1948 het regime in de Sovjet-Unie kunstenaars allerlei beperkingen oplegde, had Prokofjev daar, in zijn politieke naïviteit, weinig moeite mee: zijn manier van componeren was niet in strijd met het voorschrift om voor de massa begrijpelijke muziek te maken. Prokofjev slaagde erin zijn persoonlijke integriteit en zijn muziek niet door het regime te laten beïnvloeden: hij schreef zijn Vijfde symfonie als een vreugdevol loflied op de vrije menselijke geest.