Residentie Orkest in Utrecht

Stravinsky & Sjostakovitsj

Datum
vrijdag 01 maart
Locatie
TivoliVredenburg, Utrecht
Kaarten
Vanaf € 30,50
Musici
Dirigent: Jun Märkl
Cello: Nicholas Altstaedt
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Jun Märkl, vaste gastdirigent van het Residentie Orkest, leidt het ensemble in een concert met muziek van Moesorgski en Stravinsky. Ook begeleidt hij Nicolas Altstaedt in het Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj.

Met meer dan vijftig cd’s, waaronder een opname van Stravinsky’s suite De Vuurvogel en in 2022 een nominatie van Opus Klassik als dirigent van het jaar, is Jun Märkl een van de vooraanstaande dirigenten van onze tijd. Hij leidt het Residentie Orkest, waar hij het afgelopen seizoen is benoemd tot vaste gastdirigent, in een programma met Russische evergreens. Dat begint echter Nederlands met Van Deldens Facetten, de titel die hij aan zijn Sinfonia III gaf. Hierin presenteert hij telkens nieuwe facetten van een thema van 21 noten, voordat hij het aan het eind als een complete briljant laat horen.

Voor cellist Nicolas Altstaedt, in 2022 hoofdgast van het Prinsengrachtconcert, is het Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj een dierbare herinnering. Als zesjarige was het de eerste lp die hij hoorde en hem definitief op het pad van de cello bracht.

Na de pauze is het woord aan Russische legenden en volksverhalen. Moesorgski componeerde zijn Nacht op de kale berg naar het beroemde verhaal van Nikolai Gogol over een sinistere heksensabbat in de nacht van het Sint Jansfeest. Stravinsky gebruikt twee oude Russische sprookjes in De vuurvogel. Uit dit ballet, dat hem in 1911 op slag wereldberoemd maakte, stelde hij enkele suites samen, de laatste keer in 1945 voor de Amerikaanse markt.