Topcellist Jean-Guihen Queyras

Residentie Orkest speelt Schumann 4

19 november | 14:15
Koop kaarten
Datum
zondag 19 november
Locatie
TivoliVredenburg, Utrecht
Kaarten
Vanaf € 29,50
Musici
Dirigent: Anja Bihlmaier
Cello: Jean-Guihen Queyras

Het Celloconcert Tout un monde lointain… van Dutilleux uit 1970 geldt als een moderne klassieker. Talloze cellisten hebben zich vastgebeten in de diep expressieve klanken van de Franse componist. Het is schilderachtige muziek waarin de cellist ziel en zaligheid kwijt kan. Cellist Jean-Guihen Queyras draait zijn hand niet om voor ingenieuze partituren en tilt Dutilleux’ Celloconcert naar nieuwe hoogten.

Tout un monde lointain is een virtuoze vuurproef voor iedere rechtgeaarde cellist. Een indrukwekkende rijtje topcellisten heeft zich al aan het meesterwerk gewaagd. Van Mstislav Rostropovitsj, voor wie Dutilleux het componeerde, tot Nicolas Altstaedt. Dutilleux baseerde zijn celloconcert op de poëzie van Charles Baudelaire. Een intens muzikale meditatie op de innerlijke reis die iedereen aflegt.

Ook de romantische muziek van Robert Schumann staat bol van fel opvlammende zielenroerselen. Het Residentie Orkest en chef-dirigent Anja Bihlmaier buigen zich over Schumanns Vierde symfonie waarin de componist een portret schetst van de menselijke psyche in al zijn duisternis en dramatiek.