Residentie Orkest in het Concertgebouw

Denis Kozhukhin speelt Paganini-variaties

Datum
zondag 05 november
Kaarten
Vanaf € 21,-
Musici
Dirigent: Ruth Reinhardt
Piano: Denis Kozhukhin
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Meesterpianist Denis Kozhukhin in een levendige en gevoelige vertolking van Rachmaninovs Rapsodie op een thema van Paganini. In combinatie met Mendelssohns zonnige ‘Italiaanse’ symfonie belooft dat een energieke zondagochtend.

‘Met subtiele variaties in tempo en temperament en met ingetogen kracht gaf Denis Kozhukhin een levendig en gevoelige vertolking van Rachmaninovs Rapsodie op een thema van Paganini’, schreef online platform Bachtrack vol lof. Kozhukin is dan ook niet de minste: hij was winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd en speelde driemaal in de Meesterpianistenserie. De Paganini-rapsodie is zo virtuoos dat je haast zou denken dat Rachmaninov de noten voor een compleet pianoconcert in dit compacte eendelige werk wilde stoppen. Het stuk is zo moeilijk, dat Rachmaninov – een van de beste pianisten ooit – zelf zenuwachtig werd als hij het moest spelen.

Mendelssohns Vierde symfonie, bijgenaamd ‘de Italiaanse’, pakt de luisteraar vanaf de allereerste noten vast en laat niet meer los. De ritmische stuwkracht in combinatie met de melodische pracht is onweerstaanbaar. Mendelssohn componeerde het stuk na een reis door Italië, waar hij naar eigen zeggen de allergrootste vreugde uit zijn leven had gevoeld. De zon, de natuur, de kunstschatten: alles overrompelde de componist. Hij kwam thuis met een enorme dosis energie, die hij direct in een symfonie omzette.