Symfonische landschappen

Rachmaninov 2

01 december | 20:15
Koop kaarten
Datum
vrijdag 01 december
Locatie
Concertzaal Amare, Den Haag
Kaarten
Vanaf € 34,-
Musici
Dirigent: Lawrence Renes
Piano: Ralph van Raat

Hij verpakt natuur in noten, componeert symfonische landschappen, schrijft de muziek van het klimaatprobleem. De Amerikaanse componist John Luther Adams haalt duidelijk zijn inspiratie uit de natuur. Uit landschappen, sneeuwvlakten, toendra’s, woestijnen en de oceaan. ‘Ogenschijnlijk heerst er stilte, maar wie goed luistert, hoort voortdurend geluid’, zegt Adams er zelf over. Vanavond speelt Ralph van Raat, dé specialist in nieuw geschreven pianowerk, de Nederlandse première van Adams Pianoconcert Prophecies of Stone.

Klimaat en natuur gaan het Residentie Orkest aan het hart. We zijn dan ook mede-opdrachtgever van Adams pianoconcert. Met zijn filosofische partituren rond het thema eco en duurzaamheid won hij in 2014 de Pulitzerprijs voor muziek en een Grammy Award. Van Adams grootse muzikale landschapsschilderijen is het een kleine stap naar het epische werk van Rachmaninov. De Nederlandse dirigent Lawrence Renes voert je mee door de oneindige stroom romantische landschappen van Rachmaninovs Tweede symfonie.

"Ralph van Raat’s playing combines powerful projection with a neo-Romantic sensibility, focusing on important details while rarely losing sight of the music’s dynamic swell and sweep"

- Gramophone

Lawrence Renes
Ralph van Raat
John Luther Adams (foto Donald Lee)