Beethoven 3 'Eroica'

Maestro Jules Onthult

09 juni | 14:15
Koop kaarten
Datum
zondag 09 juni
Locatie
TivoliVredenburg, Utrecht
Kaarten
€ 21,-
Musici
Dirigent: Jules van Hessen

Het recept is na tien seizoenen ongetwijfeld bij velen bekend. Dirigent Jules van Hessen verklaart op zijn eigen geestige wijze de grote werken uit het klassieke repertoire. Voor de pauze vliegen de anekdotes de zaal in, gesteund door prachtige visuals en live gespeelde voorbeelden. Na de pauze klinkt het werk in zijn geheel. Deze keer is dat Beethovens beroemde Derde symfonie, de Eroica.

Ludwig van Beethoven begon in 1803 aan een ambitieus werk, een grootse symfonie ter ere van Napoleon. Toen de Franse veldheer niet de revolutionair bleek die Beethoven dacht en hij zichzelf in 1804 tot keizer kroonde, ontstak de componist in razernij. Woedend kraste hij de naam van Napoleon, aan wie hij de symfonie op wilde dragen, door op het titelblad. Wat bleef was een revolutionair werk dat het begin van de romantiek betekende.

De Nederlandse dirigent Jules van Hessen leerde het vak van grootheden als Gennadi Roshdjestvenski en Jean Fournet en ontpopte zich tot een veelgevraagd orkestleider. Een paar jaar geleden kreeg hij bekendheid als de coach van Tijl Beckand voor het programma Tijl en de Negende van Beethoven, maar zijn belangrijkste wapenfeit is Maestro Jules Onthult en de ontwapenende wijze waarop hij klassieke muziek verklaart voor een breed publiek.