Nederlandse première

Innocence van Saariaho

Datum
zaterdag 07 oktober -
zondag 22 oktober
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
Kaarten
Vanaf € 24,-
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

De nieuwe opera Innocence vertelt een actueel verhaal over schuld, vergiffenis en een gevoel van ‘levenslang’ door traumatische gebeurtenissen. De Nationale Opera presenteert het meest recente werk van de Finse componist Kaija Saariaho, wereldwijd een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten. De tekst is van de hand van de eveneens Finse bestsellerauteur Sofi Oksanen.

Het verhaal
Een internationale school wordt getroffen door een schietpartij. Tien jaar later treedt de jongere broer van de schutter in het huwelijk, en hoopt deze geschiedenis definitief achter zich te kunnen laten. De bruiloft loopt echter uit op een confrontatie met het verleden. Bij alle partijen komen weggestopte trauma’s aan de oppervlakte en het onderscheid tussen slachtoffer en dader wordt alsmaar vager.

Innocence ging op het Festival d’Aix-en-Provence van 2021 in wereldpremière en ontving uiterst lovende kritieken. Het werk toont met de kracht van een psychologische thriller de ingrijpende gevolgen van geweld, waarbij Kaija Saariaho meer dan ooit rauw realisme in haar muziek laat weerklinken.

Campagnebeeld: © Marta Syrko

De makers
De Australische theater-, film- en operaregisseur Simon Stone, die in Nederland furore maakte met zijn indrukwekkende theaterregies voor het Holland Festival en ITA (Flight 49, Medea en Ibsen huis), debuteert bij De Nationale Opera met zijn regie van Saariaho’s nieuwste werk. Na Émilie (2010) en Only the Sound Remains (2016) is Innocence de derde opera van Saariaho die te zien is bij De Nationale Opera.

De Zwitsers-Australische dirigent Elena Schwarz, een vurig pleitbezorger van nieuwe muziek, maakt met Innocence haar debuut bij De Nationale Opera. Met de Nederlandse zangers Lilian Farahani, Lenneke Ruiten, Frederik Bergman en Thomas Oliemans keren vier publiekslievelingen terug naar DNO.