Groot symfonisch voor de kerst

Tsjaikovski 5

Datum
vrijdag 16 december
Locatie
Concertzaal Amare, Den Haag
Kaarten
V.a. € 34,-
Musici
Dirigent: Anja Bihlmaier
Viool: Stefan Jackiw
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Let op: voorafgaand aan dit concert vindt een Starter plaats. Deze kun je bijwonen in de Swing op de eerste verdieping links naast de garderobe.

“Ik hou van de mystieke geluiden die je hoort in de velden en de bossen, in de bergen en op de meren”, schreef de Finse Jean Sibelius. Hij vond het meer dan terecht om als een natuurkunstenaar omschreven te worden. Met gesloten ogen horen we dan ook in zijn Vioolconcert het zwarte water, de dichte mist, en de trage, zware stappen van de eland. Evengoed zit het werk vol zacht zonlicht. Deze tweestrijd horen we op een andere manier terug in de Vijfde van Tsjaikovski, waarin somberte omgezet wordt in hoop. 

Het is een vaker gespeeld repertoire, de combinatie van deze twee grote werken uit de muziekliteratuur. Maar niet voor niets: zwaarte en licht horen nu eenmaal bij het diepst van de donkere dagen, tijdens de kerstperiode. De Amerikaanse violist Stefan Jackiw ontmoet in dit concert voor het eerst onze chef-dirigent Anja Bihlmaier. Deze veelgevraagde solist belooft Sibelius’ Vioolconcert onovertroffen te maken. 

Wereldpremière
Speciaal voor dit concert heeft Calliope Tsoupaki, tot 2021 de Componist des Vaderlands, het nieuwe werk Perasma geschreven in opdracht van het Residentie Orkest. Vanavond klinkt de wereldpremière in de Concertzaal in Amare.

Tsoupaki keek na de orkestpremière van haar compositie Thin Air (uitgevoerd in april 2021) met het Residentie Orkest uit naar een hernieuwde samenwerking. Met Perasma wil zij de warme klanken van het orkest naar voren brengen. Het nieuwe werk kent veel verschillende lagen, zowel muzikaal als qua betekenis. Perasma is een term/woord dat zijn oorsprong vindt in de Griekse taal en mythologie. Het verwijst naar een moment in het leven waarin men beseft dat je het verleden niet meer terugkrijgt, hoe graag je dat ook wil. Maar tegelijkertijd sta je open voor de toekomst, ook al weet je nog niet wat dat gaat brengen. Het nieuwe werk van Tsoupaki is dan ook een beleving met ruimte voor eigen interpretatie. 

"Stefan Jackiw is one of the most insightful violinists of his generation"

- Boston Globe

Anja Bihlmaier
Stefan Jackiw