Een avond vol romantiek

Ontmoeting in Italië

Datum
vrijdag 09 december
Locatie
Concertzaal Amare, Den Haag
Kaarten
V.a. € 34,-
Musici
Dirigent: Valentina Peleggi
Piano: Vadym Kholodenko
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Tijdens dit concert valt pianist Vadym Kholodenko in voor Joyce Yang, die vanwege een blessure aan haar hand helaas niet naar Den Haag kan komen. We zijn verheugd dat deze toppianist op deze korte termijn Yang kan vervangen.

Een avond vol Italiaanse verfijning, temperament, en goed… het nodige drama. Dirigent Valentina Peleggi neemt uit haar geboorteland het Preludio Sinfonico van operacomponist Giacomo Puccini mee. Vol complexe harmonieën, romantiek en inventiviteit. Romantisch blijft het, met Edvard Grieg, die de partituur van het Pianoconcert in Rome aan Liszt meegaf. Deze ontmoeting was ‘van oneindige betekenis’ zei Grieg daar zelf over. Tot slot: Romeo en Julia van Prokovjev. Een liefde die niet mocht zijn.

Vrolijkheid gecombineerd met klaaglijkheid en passie is wat je deze avond mee naar huis neemt. Verlichting van het hart, gesmoorde liefdesverklaringen en dramatische eindes. De Italiaanse vertelgeschiedenis combineert met gemak diepe wijsheden met jeugdig bravoure. Het is op het lijf geschreven van Peleggi, die met dit veelzijdige repertoire debuteert bij het Residentie Orkest. Je hoort bovendien Vadym Kholodenko aan de piano, vanavond voor het eerst bij het Residentie Orkest. Deze veelvuldig gelauwerde, internationaal erkende pianist uit Oekraïne staat bekend om zijn verfijnde klank, volmaakte virtuositeit en poëtische interpretaties.

One Minute Symphony
Compositiestudent Ellis Howarth zocht naar inspiratie voor zijn One Minute Symphony in het Kunstmuseum. Hier sprak hij Doede Hardeman, Hoofd Collecties van het museum, over het werk ‘Trio Fleuri’ van de schilder Jan Toorop. Het kunstwerk bleek verschillende kanten te belichten, zowel vreugde als ook verdriet en melancholie. Dit wil Ellis graag in zijn werk laten terugkeren.

"Kholodenko is zonder twijfel een exceptionele artiest"

- Le Figaro

Valentina Peleggi
Vadym Kholodenko