In samenwerking met het Koninklijk Conservatorium

College Muziekanalyse voor Vrienden 

\
Deze activiteit is exclusief voor Vrienden en mede-Vrienden

Op vrijdagavond 20 mei organiseren wij het eerste college Muziekanalyse voor Vrienden. Onder leiding van Koninklijk Conservatorium theoriedocent Santo Militello zet u misschien wel uw eerste stappen in de muziektheorie. Samen met de studenten van het Koninklijk Conservatorium duikt u in het Requiem van Verdi: harmonie, vorm, thematisch materiaal, maar ook de ontstaansgeschiedenis van het stuk passeren de revue. Last van weinig voorkennis? Dat is geen probleem, Santo en de studenten praten u graag bij! 
 
Over het college 

Hoe zit een stuk muziek in elkaar? Uit welke onderdelen is het opgebouwd, wat zijn de technieken die de componist bij het schrijven gebruikt heeft? Hoe ‘werkt’ het stuk? Deze en meer vragen komen aan de orde bij het interactieve college Muziekanalyse voor Vrienden.  
 
De studenten van het Koninklijk Conservatorium volgen naast hun hoofdvaklessen (dat zijn de lessen op hun hoofdinstrument) ook allemaal een aantal theorievakken. Eén van de disciplines waarin ze zich daarbij ontwikkelen is de muziekanalyse. Ze werken in groepen van ongeveer 10 studenten met een docent aan hun eigen theorie- en analyse-vaardigheden. Die bestaan niet alleen uit het lezen van de partituur - analyse gebeurt ook vaak ‘op het gehoor’ of door zelf, bijvoorbeeld spelend of zingend, het werk te verkennen. 
 
Daarnaast zijn er elk jaar een aantal interactieve analyse-colleges, waarin studenten samen met een docent één specifiek werk of een bepaald thema verkennen. Als pilot voor het seizoen 2022-2023 bieden we dit college ook graag aan de Vrienden van het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium aan. Na afloop sturen we u graag een korte enquête over uw ervaring. 

Geniet aansluitend aan deze college van het concert Verdi’s Messa da Requiem!