RO op Februari Festival

Van woensdag 30 juni t/m zondag 4 juli 2021 staat de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921) centraal tijdens het – door de coronamaatregelen verplaatste – Februari Festival. Verschillende musici van het Residentie Orkest verlenen hun medewerking aan dit festival net zoals artist in residence Simone Lamsma en vaste gastdirigent Richard Egarr.

Honderdste sterfdag
Saint-Saëns heeft gedurende zijn vijfenzeventigjarige productiviteit als componist en uitvoerder een belangrijke rol gespeeld in het Franse muziekleven. Dat het festival samenvalt met zijn honderdste sterfdag in 2021 is geen toeval. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw behoorde Saint-Saëns tot de meest gespeelde Franse componisten. Hij gaf concerten in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, tot in Azië aan toe.

Meesterwerken
Saint-Saëns was bekwaam in vele genres, van opera tot kamermuziek, en toch is hij bij het grote publiek slechts bekend om hooguit vijf werken. Dit is slechts het topje van de ijsberg en tijdens het Festival kun je horen wat er onder deze enorme ijsvlakte nog meer schuil gaat. Zo speelt op woensdag 30 juni o.a. onze klarinettist Arno Stoffelsma samen met Sepp Grotenhuis de Sonate voor klarinet en piano, een van de laatste werken van Saint-Saëns. Dit concert wordt live uitgezonden via NPO Radio 4 tijdens het Avondconcert. Op zaterdag 3 juli klinken onder meer de ‘Caprice sur des airs danois et russes’ voor fluit, hobo, klarinet en piano en de Tarantella, een vrolijk en vroeg meesterwerkje voor fluit, klarinet en piano, gespeeld door fluitiste Eline van Esch, hoboist Roger Cramers, klarinettist Arno Stoffelsma en pianist Sepp Grotenhuis. Tot slot speelt op zondag 4 juli een ensemble uit het Residentie Orkest Saint- Saëns’ beroemde Le Carnaval des Animaux, samen met verteller Max Douw.

Vrouwelijke componisten
Niet alleen de muziek van Saint-Saëns staat op het programma maar ook van zijn tijdgenoten als Fauré, Ysaÿe en Duparc. Speciale aandacht verdienen twee vrouwelijke componisten: Mel Bonis en Cécile Chaminade, die ten onrechte in de schaduw staan. Saint-Saëns kende ze persoonlijk, de een beter dan de ander. Hij prees de kwaliteit van hun werken.

Het Februari Festival wordt een ware happening met een gevarieerde en verfrissende kennismaking met bekende én onbekende parels uit het repertoire van Saint-Saëns!

Kijk hier voor meer informatie, tijden en kaartverkoop.