De nieuwe Jonge Vriend 

Robbrecht Van Cauwenberghe 

Afgelopen najaar is er een nieuw lidmaatschap van de Vrienden in het leven geroepen: de Jonge Vriend. Al snel werd de eerste Jonge Vriend een feit in de persoon van Robbrecht Van Cauwenberghe. Wie is hij en wat is zijn binding met het Residentie Orkest? 

Robbrecht Van Cauwenberghe, afkomstig uit het Belgische Gent, begon op zijn achtste met accordeonlessen. “Ik weet nog dat je op onze muziekschool de lokalen langs kon gaan om met muziekinstrumenten ‘kennis te maken’. De gitaar vond ik niet zo spannend, de saxofoon wel maar de accordeon was echt liefde op het eerste gezicht. En die liefde is altijd gebleven.” Inmiddels wordt Van Cauwenberghe beschouwd als een van de beste jonge, klassieke accordeonisten van zijn generatie. Zo maakte hij zijn opwachting in o.a. producties van de Nederlandse Reisopera, werd hij uitgenodigd als ‘jonge held’ bij Podium Witteman en is hij te horen op nationale en internationale podia. “Muziek betekent alles voor mij. Het is natuurlijk mijn brood maar zeker ook mijn grote passie. Als ik zelf niet moet spelen, ben ik in de concertzaal te vinden. Ik kan er helemaal van ontspannen en tot rust komen, ondanks dat het mijn werk is.” 

Residentie Orkest 
Naast een studie Muziekwetenschap in Leuven studeerde hij accordeon in het Oostenrijkse Graz en met name aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij ook jarenlang woonde. “Daar heb ik ook het Residentie Orkest leren kennen en is er een band ontstaan. Vrienden van mij zitten in het orkest en ik ben zeker de laatste jaren in het Zuiderstrandtheater regelmatig naar concerten geweest. Ik moest wel wat wennen aan Amare, zeker aan de buitenkant. Maar de nieuwe concertzaal van het Residentie Orkest is heel erg mooi geworden. Zowel visueel als akoestisch is het indrukwekkend en dat gun ik het orkest ook.” 

Jonge Vriend 
Afgelopen najaar is Robbrecht Jonge Vriend geworden. Waarom wilde hij dat? “Ik vind het belangrijk om cultuur te ondersteunen. En het is natuurlijk het orkest van de stad waar ik vele jaren heb gewoond. Het Residentie Orkest heeft daarom een speciaal plekje in mijn hart. Ik kom ook zeker naar Vriendenactiviteiten, zoals laatst de lezing over de ontstaansgeschiedenis van het orkest. En uiteraard naar concerten. Ik kan erg genieten van de One Minute Symphony, dat vind ik gewoon een geniaal concept. Altijd zo verrassend, het klinkt altijd weer anders en het is en mooie voorbereiding op daarna komt.” 

Natuurlijk zijn er meer Jonge Vrienden welkom. Dit lidmaatschap is voor iedereen tot 27 jaar en kost slechts € 10,-. Leuk om cadeau te doen aan uw kind of kleinkind!