Concertmeester Wouter Vossen
“Heerlijk om met collega’s in de prachtige Nieuwe Kerk te spelen”

"Amare is het nieuwe culturele hart van Den Haag, en het verdient gulle steun en zorg"
- Wouter Vossen
Wouter Vossen is inmiddels vijf jaar concertmeester bij het Residentie Orkest. Daarnaast is hij violist in het Storioni Trio, dat tot ver over de landsgrenzen furore maakt en komend seizoen zelfs met het Residentie Orkest zal optreden. Zijn expertise als concertmeester en kamermuzikant komen binnenkort samen in een concert in de Nieuwe Kerk. Wat gaat daar precies gebeuren? En wat vindt Wouter van de nieuwe zaal in Amare?
“Ik vind Amare een groot succes!”, zegt Wouter enthousiast. “De concertzaal klinkt schitterend, en hij is qua formaat perfect. We kunnen er het hele orkestrepertoire spelen, ook de grootste symfonieën. Wat opvalt is de intieme sfeer in de zaal; als orkestlid heb je tijdens concerten het gevoel door het publiek omarmd te worden. Er zijn niet veel concertzalen die dat hebben. Ook heel fijn is de wisselwerking met het Koninklijk Conservatorium, die steeds intensiever wordt. Al die muziekstudenten die in Amare rondlopen, en tijdens onze repetities in de zaal zitten: inspirerend!”
Tekst vervolgt onder de foto

Nieuwe culturele hart van Den Haag
“Na de toch wat moeizame jaren in het Zuiderstrandtheater, laat Amare ons orkest enorm groeien. Dat komt door de goede akoestiek, die het samenspelen bevordert, maar het is ook een mentale kwestie: de trots die wij voelen op ‘onze’ zaal. Dirigenten, solisten, het publiek: iedereen wordt er blij van. Amare trekt steeds meer, en ook steeds jonger publiek! Laatst speelden wij Sjostakovitsj’ Tiende symfonie, en na afloop kwam ik tal van razend enthousiaste jongelui tegen. Ik hoop dat ook de lokale politiek dit allemaal opmerkt en het positief zal waarderen. Amare heeft ongelooflijk veel potentie. Dit is het nieuwe culturele hart van Den Haag, en het verdient gulle steun en zorg.”
Herman Krebbers
In een andere tijd en in een andere concertzaal, het Gebouw voor Kunst en Wetenschappen, speelde het Residentie Orkest vele jaren onder concertmeester Herman Krebbers. In de jaren negentig werd hij Wouters leraar. “Herman Krebbers was voor mij een groot inspirator. Hij was al in de zeventig, maar hij speelde het hele vioolrepertoire nog op een zeer hoog niveau. Wij hebben elkaar goed leren kennen, er is in die jaren een vriendschapsband ontstaan. Na mijn studie hebben we steeds weer contact gezocht. Dat ik nu zelf concertmeester van het Residentie Orkest ben, voelt heel bijzonder.”
Storioni Trio
Herman Krebbers was ook violist in het Guarneri-trio, met cellist Jean Decroos en pianiste Danièle Dechenne. “Tijdens mijn vioolstudie heb ik samen met pianist Bart van de Roer en mijn broer Marc Vossen op de cello het Storioni Trio gevormd. Toen dit serieuze trekken kreeg, heeft Herman Krebbers mij zijn partituren van zowat het hele pianotrio-repertoire geschonken. Een geweldig cadeau!”
Het Storioni Trio, vernoemd naar de maker van Wouters viool uit 1794, concerteert over de hele wereld. “We bestaan nu bijna dertig jaar, maar het is alsof we gisteravond ons eerste concert gaven in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, waar we na afloop zittend op de rand van het podium uithijgden. We zijn met zijn drieën een hecht clubje. Er is vriendschap, collegialiteit, respect, speelplezier. En ons jaarlijkse Storioni-festival in Eindhoven is steeds weer een grote vreugde, met al die musici die ad-hoc met elkaar musiceren.”
Tekst vervolgt onder de foto

"Het is zo fijn om met collega’s uit het orkest te spelen, omdat je elkaar in de intiemere setting van een kamermuziekensemble veel beter leert kennen"
- Wouter Vossen

Kamermuziek in de Nieuwe Kerk
“Op 19 april concerteerde ik in een vrijwel uitverkochte Nieuwe Kerk met vier collega’s uit het orkest: Gerard Spronk op viool, Hannah Strijbos en Elisabeth Runge op altviool, Gideon den Herder en Tom van Lent op cello. Wij speelden Dvořáks Derde strijkkwintet en Tsjaikovski’s spectaculaire Souvenir de Florence. Het is zo fijn om met collega’s uit het orkest te spelen, omdat je elkaar in de intiemere setting van een kamermuziekensemble veel beter leert kennen. Muzikaal kom je op een directere en dieper gaande manier met elkaar in contact dan in een groot orkest. En dat allemaal in de prachtige akoestiek van de Nieuwe Kerk.”
Wouter ontmoet Rembrandt
“Twee maanden later, op 10 juni 2023, zullen we in de Nieuwe Kerk concerteren met een kamerorkest, bestaande uit zo’n 25 musici uit ons orkest. Ik zal dan vanaf mijn stoel aan de eerste lessenaar de uitvoering leiden. ‘Play-conduct’ noemen we dat in goed Nederlands. Dit geeft een heel andere dynamiek in het samenspelen dan onder een dirigent: de musici moeten hyperalert zijn, zij zitten op het puntje van hun stoel. Dit leidt tot een zeer energiek en gefocust spel. Wij spelen werken van Mozart en Haydn, maar ook een pianoconcert gecomponeerd door de Nederlandse jazzpianist Rembrandt Frerichs. Ik heb hem leren kennen tijdens ons Storioni-festival. In het pianoconcert brengt hij jazz en klassiek samen, maar hoe, dat is nog even spannend, want het werk is gloednieuw. Wij zullen de wereldpremière spelen.”
Ronald Touw