Muziek uit de Nieuwe Wereld

RO in het Concertgebouw

02 juli
  • 02 juli | 19:00
  • 02 juli | 21:15
Concertgebouw, Amsterdam

Datum
Vrijdag 02 juli
Start
19:00 uur
Tickets
€45

Dirigent
Tianyi Lu
Uitverkocht
Concertgebouw, Amsterdam

Datum
Vrijdag 02 juli
Start
21:15 uur
Tickets
€45

Dirigent
Tianyi Lu
Uitverkocht

Een Amerikaans getint concert van het Residentie Orkest Den Haag. De veelbekroonde Tianyi Lu leidt Dvoráks Negende symfonie, zijn portret van (de muziek van) de Nieuwe Wereld. Ook hoor je Copland en Ives.

Dvořáks Symfonie nr. 9
In zijn Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’, verklankt Dvorák zijn verblijf van enige jaren in de Verenigde Staten. Waar hij kennismaakte met spirituals en muziek van inheemse volkeren. Als directeur van het Nationaal Conservatorium hielp hij componisten om al die tradities te omarmen en tot een Amerikaanse stijl te komen. Ook zelf werd Dvorák sterk beïnvloed door alle muziek die hij leerde kennen. De Negende symfonie, zijn populairste werk, laat horen hoe hij een ‘nieuwe wereld’ ontdekt. En tegelijk zijn eigen oude wereld, in Tsjechië, mist.

Copland en Ives
Het Residentie Orkest paart Dvorák aan twee van de geliefdste Amerikaanse componisten. Van Aaron Copland klinkt de Fanfare for the Common Man, een korte en roerende ode aan de ‘gewone man’. Die op dat moment, 1942, aan de andere kant van de oceaan vocht voor vrijheid. Zijn imponerende blazers worden gevolgd door de meer etherische trompet van Ives’ The Unanswered Question. Te midden van houtblazers en strijkers stelt die keer op keer een vraag over de zin van het bestaan. Dit prachtige Amerikaanse programma wordt geleid door dirigente Tianyi Lu. Zij veroverde onlangs zowel de prestigieuze Solti-prijs als de Premio Cantelli.

Tianly Lu (photo: Antony Potts)