Een opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

Maduro

datum
donderdag 01 september -
woensdag 07 september
Locatie
Danstheater Amare, Den Haag
kaarten
V.a. € 16,-
musici
George Maduro: Alexander de Jong
Bep Boon van der Starp: Doris Baaten
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het monument waarmee we hem nog altijd herdenken.

George Maduro wordt in 1916 geboren op Curaçao in een rijke Sefardisch-Joodse familie. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op zijn jeugdvriendin Hedda. Omdat zij protestants is keuren hun families de relatie af, maar George en Hedda zetten ondanks alle tegenwerking door. Dan begint de oorlog. In mei herovert huzaar George met een handjevol mannen een strategisch gelegen villa op de Duitsers, waarvoor hij postuum de militaire Willemsorde ontvangt. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar wordt opnieuw opgepakt, gevangen gezet in Saarbrücken en overlijdt in Dachau.

Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om ter nagedachtenis aan George Maduro de miniatuurstad Madurodam te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen en projecten. Van het entreegeld wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen. Op geheel eigen wijze overwint de ondernemende vrouw vele problemen, waarbij ze vaak in haar eentje moet opboksen tegen sceptische mannen. Wanneer het plan door gebrek aan geld dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.